Video, Branding, Online marketing, Strategie

Video Content & Advertising

😅
Oeps, hier is het leegjes
Probeer een andere search of neem contact met ons op
🤔
Oeps, dat ging niet zo goed...
Het lijkt op een fout aan onze kant, onze developers zijn op de hoogte gebracht. Probeer een andere zoekopdracht of probeer het later nog eens.
👀
Bezig met zoeken
november 2017
Overal is bekend dat google als zoekmachine op nummer één staat. Maar wie is nummer 2? Bing? Yandex? Yahoo? Nee. YouTube! En YouTube draait om video. Daarom is het belangrijk om na te denken over video in je huidige online strategie. Naast het feit dat YouTube zoekmachine nummer 2 is, staat YouTube ook in de top 3 social media platformen. Net achter Facebook en Whatsapp.
Video in 2017
Hoe belangrijk is video nou echt? Laten we beginnen met het in kaart brengen van de groei. En dan wel de groei van online video. Want er is een enorme ontwikkeling op het gebied van vraag en aanbod te zien. We mogen aannemen dat de groei niet snel zal afzwakken, met de komst van veel nieuwe technologieën en nieuwe internetgebruikers in andere landen.
In bovenstaande grafiek is goed te zien hoe de gemiddelde kijktijd van online video snel aan het groeien is. Wat houdt dit nou precies in? Vooral dat er steeds meer dagelijkse vraag is naar video. Wat weer resulteert een grotere afname van video content. 

Nog niet overtuigd? De concurrentie misschien wel
Naast het feit dat mensen steeds langer online naar video’s kijken, groeit het aanbod ook sterk mee. In de onderstaande grafiek is te zien hoeveel uren video er specifiek naar YouTube wordt geüpload. Als je nog twijfelt is de marktbeweging in ieder geval overtuigend.
Dus je hebt bepaald dat je video als tool wilt gebruiken in je strategie. Maar wat voor soort video’s zijn er en op welke manier kan je je onderscheiden?
Video content
Allereerst is video natuurlijk een krachtig middel om te communiceren met jouw doelgroep. De kracht van video is dat het heel visueel is en bewegend beeld is natuurlijk aantrekkelijker dan een statische banner of een tekst. Je aandacht wordt er als het ware magisch naartoe gezogen. Een perfect voorbeeld van hoe je video kunt inzetten op je website is om bijvoorbeeld productvideo’s te laten zien. Kijk bijvoorbeeld eens hoe het beste jongetje uit de klas Coolblue dat doet.

Coolblue gebruikt YouTube om videocontent te pushen en hosten. Al jaren. De slimme strategie is om oriënterende gebruikers hun merk, specialisme en autoriteit te laten zien. En dat is waar mensen bereid zijn voor te betalen, net als voor een chirurg, loodgieter of advocaat. En dus ook voor een specialist in bepaalde producten, zoals Coolblue. 

In de video’s verwijzen ze in de omschrijving met een link, onder de video, naar de webshop. Handig en commercieel. En toch zien we dit nog bij weinig bedrijven echt gebeuren. Wel enkele video’s maar geen videostrategie. Dan betalen ze ‘influencers’ om hun merk te laten zien, want dat kan toch ook…? De verklaring daarvoor? Tijd, geld, budget, visie. Je zult ook budget vrij moeten maken, want video is een langetermijnstrategie. Maar wel een waar je je concurrentie mee voor blijft.
Adverteren met video
Naast het creëren van video content is het uiteindelijke doel ook vaak meer traffic of meer sales. Dit kun je doen door je video’s aan de juiste doelgroep te laten zien. Een sterke mogelijkheid als je gaat adverteren is nadenken over het hele 'ecosysteem' van de video. Denk hierbij altijd aan de cirkel DDPCAA voor je campagne (of D2PCA2):

 • Doel
 • Doelgroep
 • Plaatsing (formaten, ondertiteling, etc)
 • Creatie
 • Activatie
 • Analyse
Voor een volledige strategie zou je dit willen doen voor verschillende platformen/plaatsingen, met verschillende targetingmogelijkheden/doelgroepen. In dit artikel beperken we ons tot YouTube. Als social media platform presteert YouTube in Nederland erg goed. Zo heeft YouTube 1,7 miljoen gebruikers per dag. (zie bovenstaande grafiek)

In YouTube heb je verschillende targetingmogelijkheden. Zo heb je bijvoorbeeld demografie, interesses, videoremarketing, plaatsingen, onderwerpen en zelfs zoekwoorden. Voor meer informatie over targetingmogelijkheden: link. Door te kiezen, of een combinatie te maken van verschillende soorten targeting, kun je de voor jouw relevante doelgroep bereiken. Die doelgroep bereik je door middel van video advertenties. Deze videoadvertenties bestaan uit een aantal soorten, de meest voorkomende zijn:

Bumper ads
Deze advertenties zijn 6 seconden en kunnen niet worden doorgespoeld.

Trueview ads
Deze ads duren vaak 15 of 30 seconden en kunnen soms wel, en soms niet doorgespoeld worden. Ook kunnen deze langer duren maar er wordt niet vaak voor dit format gekozen.

Voor meer advertentieformaten klik dan deze link
Door de juiste targeting te kiezen kun je deze 1,7 miljoen dagelijkse gebruikers omtoveren in potentiële klanten. 

Voorbeeld
 • Doel: 1.000.000 views met een reach van 300K / uplift op de klantenbase van 10% tijdens en na de campagneperiode.

 • Doelgroep: Vrouwen tussen 25 en 40 (+persona; active parents, outdoorsies, sporters)

 • Plaatsing: YouTube (TrueView skippable & Bumper 6sec)

 • Creatie: 3 video's en 3 bumpers voor verschillende fasen van de campagne / 1 'hoofd'-video en de rest is retargeting voor doelgroepen die verder in de fasen zitten.

 • Activatie: 2 weken touch / 2 weken tell / 2 weken sell, ondersteund door search & social ads, totaal budget incl. creatie €50K. Na 3 weken wordt gekeken en worden eventueel edits ververst.

 • Analyse: Wat ging goed? Welke learnings nemen we volgende keer mee, bijvoorbeeld over de acteurs, voice over of de edits?

Weetje: in 2018 gaat YouTube stoppen met 30 seconden ads die niet door te spoelen zijn. Voor alle marketeers die al verder kijken dan 2017 is dit een noemenswaardige verandering. Het desbetreffende artikel is hier te vinden: link
Een video strategie op maat?
Ben je overtuigd en sta je te popelen om te beginnen met het opzetten van een contentstrategie? Voor het creëren van video content staan we altijd voor je klaar. Ook het adverteren met video is 1 van de vele dingen die we doen. Want als video nog niet in je online marketing - en of contentstrategie in 2017 is opgenomen, moet deze in 2018 zeker op de prioriteitenlijst komen! Wij staan in ieder geval voor je klaar!

Thanks.

Arno Blokker
Marketeer
arno@condept.nl