Webdevelopment, Online marketing

Progressive onboarding

😅
Oeps, hier is het leegjes
Probeer een andere search of neem contact met ons op
🤔
Oeps, dat ging niet zo goed...
Het lijkt op een fout aan onze kant, onze developers zijn op de hoogte gebracht. Probeer een andere zoekopdracht of probeer het later nog eens.
👀
Bezig met zoeken
december 2017
Een groot deel van Nederland leeft tegenwoordig met een smartphone in de hand. ‘s Ochtends worden we wakker door de wekker op onze smartphone. Gedurende de dag gebruiken we de smartphone voor bijna alles.
Whatsappen, Bankieren, Spelletjes en zelfs met het sporten wordt de smartphone meegenomen. Smartphones maar ook vooral apps maken een groot deel uit van het dagelijkse leven. In dit artikel gaan we het niet hebben over hoe gebruikers je app vinden en downloaden. Maar vooral hoe je gebruikers de beste ervaring kunt bieden na het downloaden van je app! We gaan het hebben over het verbeteren van deze ervaring door gebruik te maken van progressive onboarding!
Wat is nou progressive onboarding?
Progressive onboarding is zorgen dat gebruikers aan de hand worden genomen door je app. Niet te verwarren met de term onboarding die wordt gebruikt om mensen in te leiden binnen een organisatie. Progressive onboarding is een term die door webdesigners in het leven is geroepen en gaat voornamelijk over het toevoegen van kleine elementen in de app die de gebruiker door middel van ‘hints’ de juiste richting op sturen.
Onboarding versus progressive onboarding
Laten we eerst een stap terug doen en het verschil tussen onboarding en progressive onboarding uitleggen.

Onboarding
Een goed voorbeeld van onboarding is dat je van te voren een hele waslijst met instructies laat zien. Dit voordat gebruikers de app kunnen gebruiken. Vaak krijg je dit te zien meteen na het downloaden van een nieuwe app.

Progressive onboarding
Progressive onboarding gaat voornamelijk over het toevoegen van kleine elementen in de app die de gebruiker richting geven. Dit gebeurt op een subtiele manier en wordt vaak ervaren als gebruiksvriendelijker.  

Stel je zit lekker thuis op de bank en je hebt net een nieuwe app gedownload. Je krijgt een beginscherm te zien met een opsomming van instructies. Hoe groot is de kans dat je dit helemaal doorleest versus de kans dat je 5 keer op “skip” drukt? Inderdaad. Klein. En zelfs als je wel alles leest, is de kans dat je dit de volgende dag nog kan herinneren nog kleiner..
Wat je waarschijnlijk liever zou willen is dat je al lerenderwijs door de app mee wordt meegenomen. 

De button is in het begin nog niet in beeld. Deze wordt pas zichtbaar wanneer de gebruiker swiped. Door de techniek van progressive onboarding toe te passen weet de gebruiker nu dat er een button is, en hoe ze deze button kan gebruiken.
“20 procent van alle gedownloade apps wordt slechts één keer geopend en daarna nooit meer."
Toepassingen
Als je de gebruikers van jouw app herkent in het bovenstaande feitje komt de volgende vraag naar boven: Hoe kan ik nou progressive onboarding toepassen om gebruikers op mijn app te houden? Hieronder geven we een aantal praktische voorbeelden om vandaag nog te beginnen met progressive onboarding:

Micro-animaties
Dit zijn kleine, subtiele animaties die een gebruiker laten weten dat er interactie mogelijk is. Dankzij deze micro-animaties wordt bijvoorbeeld het navigeren een stuk duidelijker. Dit zorgt ervoor dat gebruikers minder snel afhaken.

Autofocus
Autofocus is een vorm van progressive onboarding waarbij de aandacht van de gebruiker wordt verlegd naar een bepaald punt op de app. Dit kan door middel van een punt uitlichten of juist vaag maken waardoor de focus van de gebruiker een bepaalde kant op wordt gestuurd.

Highlights
Een van de meest voorkomende vormen van progressive onboarding zijn highlights. Denk hierbij aan een hover-over een button die vervolgens oplicht of een underscore krijgt.
Voordelen van progressive onboarding
We weten nu wat voor soort toepassingen er zijn maar moet je het ook daadwerkelijk gebruiken? Hier 4 voordelen van wat progressive onboarding voor jou app kan betekenen:

  1. Op een slimme manier gebruikers wegwijs maken in je app. 
  2. Zorgen dat gebruikers langer de app blijven gebruiken.
  3. Naast het feit dat ze de app langer gebruiken, gebruiken ze deze ook frequenter.
  4. Gebruikers leren sneller door te doen dan door te lezen.
Tot slot
De oude manier van onboarding, denk hierbij aan grote pop-ups, wordt langzamerhand vervangen door het nieuwe en veel subtielere: progressive onboarding. Progressive onboarding is een krachtige ontwerptechniek die eigenlijk elke app-designer zou moeten gebruiken. Ook al lijkt de implementatie redelijk laagdrempelig, het kan uiteindelijk een grote impact hebben voor de gebruikers van jouw app.

Thanks.

Arno Blokker 
Marketeer
arno@condept.nl