Strategie, Online marketing

Online Marketing Strategie in de crisis

😅
Oeps, hier is het leegjes
Probeer een andere search of neem contact met ons op
🤔
Oeps, dat ging niet zo goed...
Het lijkt op een fout aan onze kant, onze developers zijn op de hoogte gebracht. Probeer een andere zoekopdracht of probeer het later nog eens.
👀
Bezig met zoeken
april 2020
Met COVID-19 als gezondheidscrisis heb je geen makkelijke baan als ondernemer of marketeer: verkopen van dingen kan je alleen maar fout doen in tijden van gezondheidsnood. Je klant neemt het je misschien wel voor altijd kwalijk als je juist nú gaat profiteren, of als het er alleen al naar ruikt (RUMAG). Wat is dan wél een goede online marketing strategie anno 2020: tijdens corona en erna?
Klantreis
In tijden dat je je zorgen maakt over de ontwikkelingen: maak vooral niet te snel beslissingen. In paniek het plan dat je ooit hebt gemaakt overboord gooien is nooit een goed idee. Wel goed, is om realistisch te blijven kijken en passend te reageren op de extreme ontwikkelingen. Hoe? Begin daar waar je je product verkoopt! Bij je klant.

Wat is er gebeurd met je klanten de laatste dagen en weken? Zijn ze ineens gaan thuiswerken, of zijn ze juist nu veel onderweg? Komen ze nog in je winkel? En wat kopen ze dan? En waarom? En als je een dienst levert: Waarom wordt die juist nu gekocht? Of waarom precies niet? Dit is de tijd om alle contactmomenten met je klant te verzilveren en nét wat dieper te onderzoeken wat jouw (potentiële) klant nu nodig heeft.

Blijf communiceren
Communiceren met je klant is het allerbelangrijkste dat je moet doen. Altijd. Dus ook als de wereld om je heen verandert. Ik kreeg vorige week een e-mail van de sportschool die hekelde dat klanten de afschrijving hadden gestorneerd. Afschrijving? Niet eens over nagedacht. Maar ze waren inderdaad een maand dicht ja... Blijkbaar hadden allemaal mensen gestorneerd (stond in de mail, haha).

Ik snap dat eigenlijk ook wel, want de sportschool had niet van tevoren gecommuniceerd. Natuurlijk zijn ze dat niet verplicht, omdat ze elke maand afschrijven. Maar één mailtje vooraf met dat ze zouden gaan afschrijven, met daarin ook nog even een promo van hun prachtige en persoonlijke online training-omgeving met video's en oefeningen: Dat was genoeg geweest! Gemiste kans. Blijf communiceren! Te veel kan (bijna) niet.

Hoe voeg je waarde toe
Er is een reden dat je klanten hebt, en als het goed is is die reden met COVID-19 niet ineens veranderd. Oftewel: Wat is jouw toegevoegde waarde? En dan bedoel ik niet "ik heb een sportschool" want dat is niet de toegevoegde waarde. Wat wel een toegevoegde waarde is, is "ik houd mijn klanten fit" (mijn personal trainer). Of "Ik zorg dat mensen thuis 100% gezond en natuurlijk kunnen eten" (purasana.com) in plaats van "ik heb een webwinkel in natuurlijke producten". Want "fit zijn" en "natuurlijk eten en drinken" zijn behoeftes. En behoeftes kan je vervullen door waarde toe te voegen. 

Oftewel: Je voegt waarde toe door behoeftes te vervullen. Je moet nu dus opnieuw op zoek naar die behoeftes en de waarde die je onder de huidige en aankomende omstandigheden kunt toevoegen. Als je écht iets waardevols toevoegt ben je relevant in elke economische situatie.

Doe een zoekwoordonderzoek
Voor het schrijven van dit artikel heb ik even onderzocht waar jij naar zoekt in de tooling (google trends, google ads zoekwoordplanner). Wat blijkt? In maart was een meer dan verdubbeling van de mensen die zochten naar "online marketing strategie" terwijl ik mijn artikel "crisis marketing" (o.i.d.) wilde gaan noemen omdat net wat meer mensen dan normaal dat zoeken. 
Oftewel: Onderzoeken wat er nu speelt onder je klanten/potentiële klanten is uiterst waardevol om je in contact te brengen met die klant.

Bedenk een freebie
Als je genoeg werk hebt is dit al waardevol, maar als je nu misschien wat minder werk hebt is het helemáál een goed moment om dit te doen. Wat is een freebie in online marketing?: Iets dat je aan je potentiële klant geeft dat waarde toevoegt, zonder daar ook maar iets voor terug te vragen (hoogstens een ethical bribe). De freebie laat jouw klant voor 'gratis' kennismaken met jou. En klikt het nou, dan zal die potentiële klant je misschien vragen of je meer waarde kunt toevoegen. Dat kan indirect (door naar je website te gaan of je social channels) maar ook direct (bijvoorbeeld dat ze mailen, bellen of iets van je kopen).

Welke online marketing moet je uitzetten in crisis of recessie
Je funnel vul je van bovenaf. Onderaan is vaak het goedkoopst om de sale te scoren, bovenaan vaak het duurst. Als je minder budget hebt, zorg dan dat je laagje voor laagje afpelt: er is dus geen uniform goed of fout antwoord. Begin bij de 'duurste' klanten die nog het verst van je weg zijn en pel de laagjes kosten af tot je bij je 'goedkoopste' klanten bent. Die goedkoopste klanten wil je eigenlijk sowieso scoren. En hierbij geldt: Meten is weten! Dus kijk ook goed naar de cijfers en zorg dat je ze begrijpt. 

Toch even algemeen: Vaak moet Display uit, is Facebook/social prospecting duur, maar Facebook/social remarketing kan aan blijven. SEA short-tail te duur (korte woorden) maar SEA long-tail kan aan blijven. Branded moet natuurlijk aan blijven. E-mail zeker blijven doen. En zorg dat je 'free' content maakt! SEO teksten leveren vaak niet direct op, maar je geschreven SEO teksten blijven geïndexeerd dus zijn zeker ook een lange termijninvestering.

Tot slot
Doe niets in paniek: Dat zei oma al, en oma heeft nog steeds gelijk. Ga op zoek naar je toegevoegde waarde en kom dichterbij je klant. Crisis en recessie zijn een geweldig moment om opnieuw uit te vinden waarom je bestaat en dat naar buiten uit te dragen! Sparren? reinier@condept.nl of bel me op 06-11647484.

Thanks.

Reinier van Eijk
Marketing Directeur
reinier@condept.nl