SEA, Online marketing

De nieuwe Google AdWords interface

😅
Oeps, hier is het leegjes
Probeer een andere search of neem contact met ons op
🤔
Oeps, dat ging niet zo goed...
Het lijkt op een fout aan onze kant, onze developers zijn op de hoogte gebracht. Probeer een andere zoekopdracht of probeer het later nog eens.
👀
Bezig met zoeken
juni 2017
Google Adwords bestaat sinds november 2000 en naast nieuwe advertentie-functionaliteiten heeft de AdWords interface al meerdere wijzigingen doorgemaakt voor nieuwe insights. 
Na eindelijk een nieuwe editor in 2016 gaat in 2017 ook de de interface op de schop, zoals Google in 2016 al aankondigde. In juni 2017 kunnen de meeste adverteerders kunnen al kiezen voor oude of nieuwe (beta) interface.
What’s new?
De nieuwe interface van AdWords doet bijna app-achtig aan met een nieuwe indeling. Waar de oude interface soms meer gefocust was op de techniek/functies, is er in het 2017 ontwerp meer rekening gehouden met gebruiksvriendelijkheid en multi-device gebruik. Het redesign is, veel sterker dan de vorige gepimpte versies, ontworpen met material design. Functioneel gezien zijn veilinggegevens en instellingen zoals tijden en device-wijzigingen prominenter aanwezig. Deze waren hiervoor weggestopt. Verder is een erg overzichtelijk Facebook Ads-achtig menu toegevoegd voor o.a. conversies, scripts en de gedeelde bibliotheek: Beter goed gepikt...
De overgang
Zoals altijd bij nieuwe functionaliteiten van Google vindt er een geleidelijke uitrol plaats. In de gewende interface krijg je rechts onderaan de pagina nu een blauwe knop, die je uitnodigt om het nieuwe AdWords te proberen. De interface heeft veel nieuwe ‘fancy’ widgets waarbij je de bekende ‘Google’-rondleiding kunt volgen. De nieuwe interface is nog wel in Beta, waardoor bepaalde functies voorlopig alleen nog beschikbaar zijn in de vorige versie van AdWords. Wij missen bijvoorbeeld al snel totalen onderaan bij segmenten. Links en rechts nog wat werk aan de winkel. Google zegt vanaf december de nieuwe interface voor iedereen toegankelijk te hebben.
Wat valt er op en is het een verbetering?
Indeling.
De tabjes staan links in plaats van boven. Dit zorgt ervoor dat de rest van het scherm gevuld wordt door een grafiek en tabel met campagnedata. Je hoeft hierdoor niet meer eindeloos naar rechts scrollen. Een paar onderdelen zijn van plaats verwisseld en zijn even zoeken, maar dat went snel.

Extensies.
De advertenties en extensies zijn samengevoegd in één tab wat voor meer overzicht zorgt. Je kunt nu ook meerdere extensietypen tegelijk bekijken. Wat verder echt prettig werkt is het wijzigen van extensies, dat nu veel gemakkelijker gaat. Bovendien staat er nu “Als je deze extensie verwerkt wijzig je daarmee x campagnes en y advertentiegroepen”. Een indicatie van de impact van je wijziging. Beter.

Nieuwe extensies.
Je kunt nu promotie extensies aanmaken als je producten wilt promoten. Je hoeft daardoor niet telkens nieuwe sitelinks aan te maken. Ziet er goed uit.

Grafieken.
 Er kunnen meer dan twee lijnen worden opgenomen in de grafiek bovenaan het scherm. Hierdoor kan je in 1 oogopslag meerdere statistieken met elkaar vergelijken. Je kunt de grafiek ook uitvergroten.

Device bodwijzigingen.
Je kunt bodwijzigingen voor devices sinds kort ook op advertentiegroep-niveau doen en dat is veel makkelijker gemaakt in deze interface.

Kolommen.
Deze zijn handmatig te wijzigen, waardoor je zelf de breedte kunt bepalen. Wat een opluchting dat je dit nu eindelijk ook handmatig kunt.

Insights.
Data wordt veel meer visueel weergegeven in het dashboard met nieuwe diagrammen. Prettig voor het oog en overzichtelijk. Omdat het visueel is valt groot volume sneller op en haal je dus sneller inzicht uit data. Blijf overigens wel altijd wel opletten welke KPI’s je bekijkt. De default instellingen zijn niet altijd de instellingen die jou verder helpen met je campagnedoelen. Hieronder 2 nieuwe visuele onderdelen: devices en tijden:
Conclusie
Op het eerste gezicht concluderen we dat de de wijziging aan de AdWords interface met nog wat nieuwe functionaliteiten positief uit lijkt te pakken voor ons. Ik verwacht dat het snel went en hoe langer we ermee werken, hoe meer we de voordelen ontdekken. Vooral kleine handigheidjes die visueel zijn verwerkt en wat handige functies om campagnes te optimaliseren gaan tijdwinst opleveren. Google heeft vaker veranderingen doorgevoerd, maar dit is wel de grootste verandering van de interface in jaren. Het was niet altijd een verbetering, maar op wat missende of incomplete functionaliteiten na zijn we voor de 2017 update positief gestemd. Probeer het dus vooral uit!

Thanks.

Arno Blokker
Marketeer

Meer van dit

SEA Online marketing