Webdevelopment, SEA

Je regex testen

😅
Oeps, hier is het leegjes
Probeer een andere search of neem contact met ons op
🤔
Oeps, dat ging niet zo goed...
Het lijkt op een fout aan onze kant, onze developers zijn op de hoogte gebracht. Probeer een andere zoekopdracht of probeer het later nog eens.
👀
Bezig met zoeken
augustus 2017
WHOOP WHOOP, je hebt een hitsige Regular Expression gebouwd voor een specifieke Tag Manager / Analytics set-up. Feest. Ballonnen. Overwinningsmuziekje. Maar nu... Je wilt vannacht toch wel lekker slapen. Hoe weet je zeker dat je Regex klopt? Wij hebben voor jou dé lifehack om je Regex te checken. Voor zowel beginners als nerds.
Regular expressions zijn al ouder dan het world wide web. Deze manier om patronen te beschrijven vindt zijn wortels in de wiskundige logica. Regex zijn uitgevonden door Stephen Cole Kleene, een van de weinige bescheiden wiskundigen die zijn ontdekking niet naar zichzelf vernoemde. Vandaag de dag wordt in de online marketing veelvuldig gebruik gemaakt van Regex’en. Onder andere omdat het een geweldige manier is om URL’s of delen van URL’s te fetchen.

Dus je hebt net een mooie Regex gebouwd op Regex101.com of Regexpal.com. Voordat je deze in Google Tag Manager gaat zetten, wil je eigenlijk zeker weten of de Regex klopt. Het kost uren om al je URL’s te copy-pasten in je tools en daarom maken wij jouw leven met deze hack een stukje makkelijker:

  1. Open Google Analytics.

  2. Navigeer naar Gedrag > Site Content > Alle pagina’s.

  3. In het zoekbalkje middenin de pagina voer je je Regex in. Zonder ^...$

  4. Loop door de lijst met URL’s heen en controleer of je de URL’s ziet die je wilt zien en of je geen URL’s ziet die je niet wilt zien. Bij meer dan 300 URL’s mag je een steekproef met n=300 doen. 
Klaar! Of toch niet?

Precies. Nog even een dubbelcheck:

  1. Klik op geavanceerd middenin de pagina.

  2. Wijzig het selectiecriterium ‘opnemen’ naar ‘uitsluiten’ en kies toepassen om de URL’s te bekijken die je met deze Regex juist uitsluit.

  3. Loop door de lijst met URL’s heen en controleer of je de URL’s die je wel wilt zien nu juist niet ziet en die je niet wilt zien juist wel ziet. 

  4. Bij meer dan 300 URL’s mag je wederom een steekproef met n=300 doen.
Nu ben je echt klaar. 

Heb je een haat-liefde-relatie met Regex of wil je andere online marketing tips? Stay tuned of neem contact op.

Thanks.

Reinier van Eijk
Marketing Directeur
reinier@condept.nl

Meer van dit

Webdevelopment SEA