Video, Branding

Green Screen en haar oneindige potentie

😅
Oeps, hier is het leegjes
Probeer een andere search of neem contact met ons op
🤔
Oeps, dat ging niet zo goed...
Het lijkt op een fout aan onze kant, onze developers zijn op de hoogte gebracht. Probeer een andere zoekopdracht of probeer het later nog eens.
👀
Bezig met zoeken
oktober 2017
Vandaag nemen we jullie mee door de wondere wereld van green screens. De meeste van ons kennen green screens wel. De screens zijn vooral bekend van fantasy of science fiction films, waarin een niet bestaande setting opeens volkomen realistisch lijkt. In dit artikel nemen we jullie graag mee door de mogelijkheden van green screens. En leggen we uit wanneer een green screen binnen een bestaande video strategie past.
Chromakeying
Een Green Screen is een variant van Chromakeying: De overkoepelende technische naam voor het digitaal vervangen van objecten, achtergronden, delen van acteurs of wat je dan ook maar nodig hebt. De techniek Chromakeying is al meer dan 100 jaar oud en werd voor het eerst gebruikt in 1897. Chromakeying of ‘keying’ in het kort, houdt in dat je een kleur die je niet elke dag tegenkomt gebruikt om iets ‘doorschijnend’ te maken. Vervolgens kan er een nieuwe invulling aan die doorschijnende elementen gegeven worden.
Kleuren
De twee meest voorkomende kleuren zijn een felle gif-groenachtige kleur (green screen) en een diepe kleur blauw (blue screen) maar in werkelijkheid kan elke kleur gebruikt worden.
Maar waarom dan groen of blauw? Doordat deze twee kleuren minder vaak voorkomen en verschillen van de rest van het beeld, kunnen deze gemakkelijk gescheiden worden. Hierdoor kan er geprioriteerd worden tussen objecten die in het shot moeten blijven en objecten die vervangen moet worden (bijv. een achtergrond). Het meest bekende maar misschien wel minst opgemerkte voorbeeld is de manier waarop het weer aan ons gepresenteerd wordt. Onze weermannen en vrouwen staan gewoon in een studio onzichtbare gegevens aan te wijzen op een groen of blauw scherm.
Impact
Maargoed, niet iedereen doet aan weerberichten. Dus hoe kan een green screen nou gebruikt worden in jouw video strategie? Laten we allereerst de voordelen van deze technologie op een rij zetten:

Interactiviteit - Het bevorderd de betrokkenheid van de kijkers door het toevoegen van een aantrekkelijke (geanimeerde) achtergrond. Gebruikers kijken vaak langer omdat er over het algemeen meer gebeurt in het scherm.

Creativiteit - Het hebben van onderscheidende content is erg belangrijk. Met deze techniek heb je de volledige creatieve controle over hoe jouw vette video er uit komt te zien. De mogelijkheden zijn hierin zijn eindeloos.
 
Bereikbaarheid - Het is met de beschikbare technologie gemakkelijk geworden om dit te realiseren. Hoge resolutie camera’s zijn betaalbaar, en de video-edit programma’s beschikken over plug and play tools die de post-productie vereenvoudigen. 

Branding - Een groot voordeel is dat het logo en de huisstijl mooi verwerkt kunnen worden in de achtergrond. Dit resulteert in een video die er strak en professioneel uitziet. Daarnaast wordt de video een advertentie voor de identiteit van het bedrijf. 

Budget - Misschien wel het belangrijkste: budget. Green Screen elimineert productie kosten zoals reis, locatie en operationele kosten. Je hoeft niet meer van setting naar setting te reizen of om te bouwen. Je hebt immers één locatie met eindeloze mogelijkheden.

Het kan zijn dat green screening niet de way-to-go is voor jouw productie. Dit ligt vaak aan het opzetten van een green screen productie en de extra voorbereiding die het met zich meebrengt. Naast de extra voorbereiding moet je ook rekening houden met een langer nabewerkingstraject. De voornaamste valkuil is dus tijd. Maar hé, met een goede planning en een bekwame videopartner kom je een heel eind.
Concluderend
Filmen met Green screen is de perfecte uitkomst als je iets wilt creëren wat in de realiteit niet haalbaar is. De gekste ideeën, locaties, objecten en producten, je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt mogelijk middels keying technieken. Het mooiste van green screens is dat het niet uitmaakt of je nou een kleine of grote productie draait. Ben je eigenaar van de bioscoop op de hoek en wil je creatieve Intro’s maken? Green screen! Heet je George R.R. Martin en wil je een blonde vrouw op een draak filmen? Green screen!
Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Stuur ons een berichtje! Is green screen toch niets voor jou? Check dan ons youtube kanaal om te zien wat we nog meer doen.

Hier ons laatste green screen project, waar de achtergrond echt tot leven komt:

Thanks.

Luuk van Maanen 
Videomaker
luuk@condept.nl

Meer van dit

Video Branding