Strategie, SEA, Online marketing

De feestdagen staan voor de deur

😅
Oeps, hier is het leegjes
Probeer een andere search of neem contact met ons op
🤔
Oeps, dat ging niet zo goed...
Het lijkt op een fout aan onze kant, onze developers zijn op de hoogte gebracht. Probeer een andere zoekopdracht of probeer het later nog eens.
👀
Bezig met zoeken
augustus 2017
Afgelopen week zaten we bij Google om een Shopping-sessie bij te wonen. De meest waardevolle insights wil ik graag met jullie delen. Q3 is al halverwege en Q4 staat sneller voor de deur dan je denkt. Dit betekent dat de feestdagen er aan komen. Hoe kun je je eigen SEA en de SEA van je klanten hier het best op voorbereiden? In dit blog geef ik je een aantal handvatten hoe je jezelf kunt voorbereiden op deze hectische periode vol kansen.
Volumes
Het belangrijkste is om te bepalen wanneer het zoekvolume het grootst is, omdat dat een indicatie is van vraag. Als je kan identificeren wanneer de vraag het grootst is, kun je daarop inspelen door relevante campagnes te bouwen.
Uit bovenstaande afbeeldingen is goed op te maken dat het zoekvolume enorm toeneemt tijdens bijvoorbeeld Black Friday. Dit is oorspronkelijk geen Nederlandse feestdag maar toch is er een enorme piek te zien in het Nederlands zoekvolume. Kortom: kansen.

Dus je hebt geïdentificeerd wanneer mensen op zoek zijn naar een speciale feestdag of een specifiek product. En nu?

1. Planning 
Maak een overzichtelijke planning van Q3/Q4 waarin je alle feestdagen in kaart brengt. En waar de kansen voor jou of jouw opdrachtgever liggen.

2. Strategie 
Gebruik de juiste strategie om je klanten te bereiken. Denk aan wat consumenten graag willen. Consumenten blijken loyaal aan een product of service, niet expliciet aan een merk. Probeer elke klant dan ook zo persoonlijk mogelijk te benaderen. Wat de ene consument triggert, kan de andere koud laten. En verhelp vervolgens zoveel mogelijk knelpunten. Waar haken mensen af? Welke strategie hanteer je op mobiel en welke op desktop?

3. Excecutie 
Hoe goed je strategie en planning ook zijn, uiteindelijk komt het neer op praktische uitvoering. Heb je extra budget gereserveerd? Wat zijn hardlopers? Heb je genoeg voorraad? Heb je een competitieve prijs geregeld met acceptabele marges?
Doelgroepstrategie 
Het is belangrijk dat je tijdens de executiefase nadenkt over een complete doelgroepstrategie. Denk aan de verschillende fases waarin een potentiële koper zich bevindt.

1. Oriëntatie - De potentiële koper weet nog niet heel goed wat hij wil kopen en waar hij dit wil kopen.

2. Engagement - De potentiële koper heeft al interactie gehad met je merk, maar is nog niet overgegaan tot aankoop.

3. Conversie - De potentiële koper wil kopen. Hij wil graag een product aanschaffen maar weet nog niet goed waar.

Voor elke fase kan je bedenken wat voor jouw doelgroep belangrijk is. Iemand in de oriëntatiefase is bijvoorbeeld op zoek naar algemenere informatie (eigenschappen, vergelijken) dan iemand die je site en productpagina al heeft bezocht (verzendsnelheid-, en kosten). Hou hier rekening mee in je marketinguitingen.

Een paar praktische tips die je meteen zelf kunt gaan gebruiken:
  1. Gebruik remarketinglijsten. 
  2. Zet deze remarketinglijsten op 90d of 180d ipv 30d. 
  3. Gebruik vergelijkbare doelgroepen. 
  4. Non-Google tip: Update je campagnes ook naar Bing. Lang niet iedereen doet dat en dit biedt kansen. 
Online offline
Wat gebeurt er met mensen die online oriënteren maar toch besluiten offline te kopen: Kunnen we deze meten? Alleen als je dit goed in kaart brengt kan de daadwerkelijke impact van je campagnes bepaald worden.
Het aantal lokaal gerichte zoekopdrachten voor shopping neemt enorm toe tijdens de weken rond de feestdagen. In bovenstaande afbeelding is te zien hoe lokale zoekopdrachten elk jaar een steeds grotere rol gaan spelen (bron: Google). Zorg dat je dus lokaal goed vindbaar bent en breng de customer journey van een online search naar een offline conversie in kaart. Heb je te veel locaties? Zorg dan voor een relevant lokaal resultaat voor je top 5 of top 10 locaties.

Voor lokale is mobiele performance van je campagnes, maar ook van je site essentieel. Gebruik deze Google-tool om te testen hoe je website presteert op mobiel. https://testmysite.thinkwithgoogle.com/. Werkt mobiel niet of ver beneden het gemiddelde? Zet dan mobiel gewoon uit en investeer dat budget extra in zichtbaarheid en conversie op computers en tablets.
Afsluitend
Dus je hebt het volgende gedaan:
1. Feestdag(en) identificeren die passen bij jouw merk en bedrijf, dus waarop je wilt inzetten.
2. Een planning gemaakt. Strategie bepaald en een executieplan gemaakt. 
3. Je doelgroep in kaart gebracht en targeting bepaald. 
4. Geïdentificeerd dat lokale zoekopdrachten en mobiel verkeer van groot belang zijn. 
5. De volledige customer journey in kaart, inclusief je website en lokale performance.

En nu?

Start vandaag nog met de eerste stap, want de feestdagen staan voor de deur.

Thanks.

Arno Blokker
Marketeer