Online marketing, Branding, Strategie, Webdevelopment

DDPCAA model

😅
Oeps, hier is het leegjes
Probeer een andere search of neem contact met ons op
🤔
Oeps, dat ging niet zo goed...
Het lijkt op een fout aan onze kant, onze developers zijn op de hoogte gebracht. Probeer een andere zoekopdracht of probeer het later nog eens.
👀
Bezig met zoeken
september 2018
Creatievelingen, ontwikkelaars en marketeers. Deze mensen begrijpen elkaar in de regel niet. En toch moeten die mensen in de online wereld veel met elkaar samenwerken. Een marketeer bedenkt een campagne, de creatieveling realiseert creatie, de ontwikkelaar bouwt wat, de marketeer bouwt ook wat en uiteindelijk moet die campagne na livegang tussendoor worden geoptimaliseerd en óók nog een doel halen. Hoe stroomlijn je dit proces?

DDPCAA
Het is eigenlijk heel simpel. De truc van een soepele 'creatie-marketing-flow' is dat de marketeer het proces snapt. Iedereen die vervolgens in het proces betrokken wordt heeft een duidelijk beeld van zijn of haar rol in het proces, en wat er gebeurt met zijn of haar output. Dat kan met een model: D2PCA2 (fonetisch) of ook DDPCAA. Je gebruikt dit model vanaf het moment dat je weet dat je een campagne gaat activeren, waarbij (nieuwe) creatie benodigd is. Marketeers opgelet: Gebruik creatievelingen in je voordeel.
D van Doel
Bedenk eerst het doel van de campagne. Wat moet de output zijn? Waar ga je deze output op afrekenen? Wat ga je analyseren? Wanneer is het geslaagd? Wat is het budget? Het doel van de campagne als input delen met creatievelingen geeft geweldige resultaten.
D van Doelgroep
Voor een campagne bepaal je natuurlijk een doelgroep. Maar houd er rekening mee dat je verschillende doelgroepen benadert en je daarvoor (afhankelijk van budget) verschillende creatieve uitingen gaat maken per doelgroep. Als je creatieveling weet welke doelgroepen hij voor welke creatie gaat gebruiken, kan hij daarin beter meedenken.
P van Plaatsing
Hier gaan veel bedrijven de mist in, want dit wordt vaak NA oplevering van de creatie gedaan... Vanaf ongeveer 2010 is het aantal plaatsingen van (digitale) campagnes extreem versplinterd. Vooral door de opkomst van mobiele apparaten. Zorg ervoor dat je weet welke plaatsingen je gaat gebruiken vóórdat je creatie gaat realiseren en/of registreren. Je kunt je voorstellen dat voor Insta-stories (portrait + Instagram) een portrait uiting moet komen en dan het liefst ook nog kort & krachtig. Dit terwijl voor YouTube, RTL-XL, een 300x600 banner of een bushokje weer andere formaten moeten worden gebruikt. Geen probleem, maar kader dit vooraf in, zodat - bijvoorbeeld je fotograaf - de creatieveling rekening kan houden met kadering, formaten en het er al-dan-niet uitspringen van de boodschap. Creatievelingen denken graag - ook concreet - mee!
C van Creatie
Vervolgens wordt de creatie gerealiseerd. Foto, video, animatie, stockfoto's, ... . Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je bij het proces betrokken bent om merk, booschap, lading en CTA te controleren. Hoe langer je wacht met feedback geven, hoe meer aannames vanuit zijn eigen kader de creatieveling gaat doen.
A van Activatie
Vervolgens ga je activeren! Campagne gaat live. Dit is niet het eindstation, maar het begin. Vanaf hier gaat je creatie namelijk werken én ook afgekeurd worden (in online gebeurt dit heel vaak, zeker in display en social).
A van Analyse
Je gaat kijken wat er werkt. Wat zet je uit? Wat laat je aan? En wat moet aan blijven, maar wel met een wijziging? Het kan heel goed dat een bepaalde creatie goed werkt, maar je CTA niet goed wordt begrepen door de doelgroep. Vanaf hier ga je bijsturen in een nieuwe D2PCA2-flow. Zorg dat je daarvoor D2PCA2 in je hoofd hebt.
DDPCAA - flow
Je campagne is live, je hebt geanalyseerd en je gaat nu optimaliseren. Daarvoor ga je weer door D2PCA2 heen en dat kan je meerdere keren doen per campagne. Bepaal doel, doelgroep en plaatsing ten behoeve van je optimalisatie. Vervolgens betrek je de creatieveling erbij en zorg je dat je optimalisatie van de creatie realiseert. Je plaatst dit weer in het kanaal en zet het live. Vervolgens analyseren én weer verder in je flow! Aan het eind van de campagne maak je een documentje voor zowel creatievelingen als voor jezelf waar je leert van je campagne. Zorg dat dit in de creatieve en praktische input zit bij je volgende campagne, zodat je learnings - en leergeld - niet voor niks waren!
Tot slot
D2PCA2 is een handig model om creatie en creatievelingen te managen voorafgaand aan, gedurende en na een campagne. Heb je hier hulp bij nodig, of wil je dat we een keer vrijblijvend meekijken met je proces? Dat doen we graag, klik dan even bovenin op 'contact', laat een berichtje achter en we denken graag met je mee.

Thanks.

Reinier van Eijk
Marketing Directeur
reinier@condept.nl