SEA, Online marketing

AdWords rapportage met Data Studio

😅
Oeps, hier is het leegjes
Probeer een andere search of neem contact met ons op
🤔
Oeps, dat ging niet zo goed...
Het lijkt op een fout aan onze kant, onze developers zijn op de hoogte gebracht. Probeer een andere zoekopdracht of probeer het later nog eens.
👀
Bezig met zoeken
oktober 2017
In mei 2016 is Google Data Studio gelanceerd. Het is een tool waarmee je data visueel kan weergeven en informatieve dashboards kan maken. Erg handig wanneer je ‘plug & play’ overzicht wilt creëren in de data van je bedrijf. De vraag is: hoe werkt Data Studio en wat vinden wij ervan?
Data studio
Google Data Studio is onderdeel van Google Analytics Solutions. Het was eerst alleen beschikbaar in 360 Suite, het totale Google Analytics pakket voor bedrijven, maar is sinds februari 2017 voor iedereen gratis toegankelijk.

De tool is intuïtief te gebruiken waarbij je de bestaande data gemakkelijk kunt vormgeven. De simpele interface maakt Data Studio toegankelijk voor iedereen. Je hoeft geen business analist te zijn om een overzichtelijk rapportage uit de data te toveren. Voor grotere en complexere datasets adviseren we overigens wel een specialist in te schakelen om inzichten te creëren.
We like - Data en Visueel
Met Data Studio kan je gemakkelijk visuele rapportages maken met de handige beschikbare widgets. De insights zijn duidelijk zichtbaar en kunnen in de intuïtieve interface vrij snel in elkaar worden gezet. Voor de beschikbare connectors (en dat zijn er veel) hoef je geen code te schrijven. Het handige aan Data Studio is dat je het kunt linken aan verschillende databronnen door de ingebouwde Data studio connector, zoals met Google AdWords, DoubleClick, Google Analytics en Youtube. Wanneer je bron eenmaal is gekoppeld, kan je berekeningen maken, data transformeren en visualiseren. 

Deze data kan je vervolgens aanpassen door zelf een tijdsperiode, geografie, segmenten of andere dimensies in je data te maken. Data Studio is te vergelijken met custom reports in Google Analytics, maar daarin zijn minder dimensies beschikbaar. In Data Studio (voor niet DoubleClickers DS), kan je data gelijk omvormen tot een grafiek, waarbij je meerdere variabelen in een grafiek kunt zetten. Bijvoorbeeld conversies en kosten.

Voor bureaus is elke rapportage gemakkelijk op maat te maken per opdrachtgever, omdat indeling en thema (fonts, kleuren en logo’s) kunnen worden toegevoegd en aangepast. Daarnaast kan je het rapport dupliceren en de gegevens vernieuwen. Je hebt dus snel weer een nieuw rapport voor de volgende periode. Als je dat te veel gedoe vindt, kan je in een rapportage ook rapportfilters maken. Daarmee kan de gewenste periode worden geselecteerd.

In de Gallery zijn dashboard templates beschikbaar gemaakt, die je kunt overnemen en kan linken aan je eigen data. Daarmee is het mogelijk om nog sneller gegevens visueel te maken. Delen van de rapporten doe je gemakkelijk met andere collega’s of met opdrachtgevers. Daarbij kies je zelf steeds de rechten (bewerken/weergeven) zoals we kennen uit Google Docs en Google Sheets. En als klap op de vuurpijl: Ook niet-Google gebruikers kunnen sinds april 2017 de rapporten bekijken.
Verbeterpunten
Voor meerdere accounts of diepgaandere inzichten wordt het gebruik van Data Studio naar onze ervaring tijdrovender, omdat je beperkt wordt door functionaliteiten. Wanneer je een template gebruikt zal je voor een nieuwe klant met andere wensen bijvoorbeeld steeds weer vanaf het begin moeten opbouwen. En als je bepaalde inzichten samen wilt voegen in één overzicht, of verschillende perioden wilt vergelijken, levert dat al gauw problemen op. Daarnaast kan je geen goede uitdraai maken in bijvoorbeeld PDF formaat.

Data Studio heeft koppelingen met veel databronnen, echter zijn er wat belangrijke koppelingen die nog missen, zoals FaceBook ads. Wanneer je Facebook data wilt gebruiken in Data Studio kan je bijvoorbeeld wel eerst data importeren in Google sheets met tools zoals Supermetrics. Vanuit Sheets is namelijk wel een koppeling met DS. 

Veel databronnen die al wel een API hebben met Google Sheets kunnen zichtbaar worden gemaakt in Data Studio. Data studio zou hier echter wel stappen in kunnen maken gezien de groeiende prioriteit van Facebook ads in de advertentiewereld. Optimaal zou een tool met alle data zouden kunnen samenvoegen. Misschien in de toekomst.
Conclusie
Data Studio is een toegankelijke tool. Makkelijk in gebruik, maar met hier en daar wat verbeteringen voor power-users. Google is dit wel continu aan het updaten en aan het verbeteren. Dus ook al werkt het nu nog niet optimaal voor je, het is continu bezig met zichzelf te verbeteren. Als je het nog niet gebruikt, is Data Studio zeker iets om te proberen en gebruik je het zelf maar ben je nog ontevreden, blijf de ontwikkelingen dan frequent in de gaten te houden.

Thanks.

Arno Blokker
Marketeer

Meer van dit

SEA Online marketing