SEO, Online marketing

AMP komt eraan, dit moet je weten

😅
Oeps, hier is het leegjes
Probeer een andere search of neem contact met ons op
🤔
Oeps, dat ging niet zo goed...
Het lijkt op een fout aan onze kant, onze developers zijn op de hoogte gebracht. Probeer een andere zoekopdracht of probeer het later nog eens.
👀
Bezig met zoeken
september 2017
Smartphones zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Het aantal mobiele zoekopdrachten blijft toenemen. Mobiel website-gebruik neemt hard toe. App gebruik neemt hard toe. Vermeng website-gebruik, app gebruik en mobiele zoekopdrachten met de behoefte van Google om meer time-on-platform van gebruikers te kapen en je hebt AMP: Accelerated Mobile Pages van Google.
Wat is AMP?
Google: “Het AMP Project is een open source-initiatief dat zich inzet om internet te verbeteren voor iedereen. Door het project kunnen er websites en advertenties worden gemaakt die altijd snel en mooi zijn, en goed presteren op verschillende apparaten en binnen verschillende distributiepatronen.” In het kort is AMP het project waarbij Google een ‘cache’-achtige index van je website maakt die zonder laadtijd aan gebruikers kan worden geserveerd, direct vanuit Google. Het werkt als een soort app met een naadloze gebruikerservaring. AMP is vooral geschikt voor statische pagina’s met weinig interactieve elementen. De pagina’s worden technisch gebouwd in HTML en verschillen hierin niet veel van ‘normale’ webpagina’s. Je herkent AMP aan de kleine bliksemschicht onder de URL.

Waarom zou je je website AMP-proof bouwen? Snelheid op websites is belangrijk, helemaal voor mobiel. Er is een duidelijke correlatie tussen laadsnelheid en conversieratio. https://www.soasta.com/blog/google-machine-learning-ecommerce-research/ 

AMP zorg ervoor dat pagina’s met nihil laadtijd worden geladen. In theorie zou dit dus zorgen voor een stijging in conversieratio. Zelf zegt Google dat 40 procent van de mobiele gebruikers afhaakt wanneer een pagina niet binnen drie seconden geladen is op een mobiel apparaat. Dit kan dus zorgen voor een groot verlies van potentiële bezoekers.
Techniek
We gaan niet te diep in op de techniek achter AMP omdat dat irrelevant is voor dit blog, echter vind ik het wel belangrijk om de essentie uit te leggen. AMP is opgebouwd uit normale HTML met restricties. De pagina wordt direct door Google zelf geladen, en hoeft deze niet opgehaald te worden uit een cache. Dit resulteert in snellere laadtijden dan normale HTML pagina’s. 
Rankings
Misschien wel de belangrijkste vraag; wat voor invloed heeft AMP op je ranking? Google claimt dat AMP pagina’s nog geen (grote) invloed hebben op de ratings in de SERP. Echter ben ik van mening dat AMP een steeds grotere rol gaat spelen in mobiele rankings. Dit omdat er voor mobiele gebruikers een groot verschil zit in een AMP pagina of een normale pagina. Omdat Google er baat bij heeft dat je zo veel mogelijk time-on-platform in Google hebt en als gebruiker tevreden bent met je gebruikerservaring gaat AMP uiteindelijk wel zwaarder wegen. Zou je liever een pagina openen die gelijk opent en waarin meteen content verschijnt, of 3 seconden wachten. Precies.
Alternatief
Om AMP te bouwen moet je natuurlijk wel een tijdsinvestering doen, maar de impact van niet-AMP is nog relatief klein. Zie het als de transitie van http:// naar https://. Inmiddels is https:// essentieel, maar pas sinds 2017 is dit een ‘harde’ ranking-factor geworden. Maak je dus geen zorgen als je voor het eerst van AMP hoort of er nu over leest. Het is wel een belangrijke ontwikkeling om in de gaten te houden voor in de toekomst. Neem op dit moment in ieder geval de volgende learnings in acht:

  1. Zorg voor een laadtijd van alle pagina’s onder de 3 seconden
  2. Bekijk je website ook eens als een mobiele klant
  3. Test je website elementen op je eigen mobiel
Gebruik de volgende tool eens om je website te testen op mobiele performance: https://www.thinkwithgoogle.com/intl/en-gb/feature/testmysite/  
Conclusie
AMP komt eraan, maar is nog geen ranking-factor. Iedereen moet uiteindelijk betere mobiele sites maken, daar wint de gebruiker mee. En als je gebruiker wint, win jij ook. Mobiel gebruik groeit nog elke dag en we zien AMP resultaten steeds vaker in de SERP verschijnen. Ben je online innovatief of leunt jouw bedrijf op digitaal excelleren, zorg dat je jouw AMP-project dan zeker meeneemt in je visie op 2018 en de planning ervan.

Thanks.

Arno Blokker
Marketeer
arno@condept.nl

Meer van dit

SEO Online marketing