SEA, Online marketing

AdWords exact match niet meer exact

😅
Oeps, hier is het leegjes
Probeer een andere search of neem contact met ons op
🤔
Oeps, dat ging niet zo goed...
Het lijkt op een fout aan onze kant, onze developers zijn op de hoogte gebracht. Probeer een andere zoekopdracht of probeer het later nog eens.
👀
Bezig met zoeken
juli 2017
Door de jaren heen heeft AdWords meerdere wijzigingen doorgevoerd in de exactheid van exacte zoekwoorden. Tot 2014 was het nog mogelijk om echt alleen op exacte zoekwoorden te targeten, en vanaf toen zijn sterk gelijkende varianten een steeds grotere rol gaan spelen. Sinds dit jaar zijn exacte zoekwoorden minder exact dan ooit.
Exact match
Zoekwoorden zijn essentieel voor goed presterende AdWords campagnes. Door het inzetten van zoekwoorden worden advertenties getoond bij bepaalde zoekopdrachten. Het kiezen van een zoektype bepaalt hoe breed de doelgroep van zoekende gebruikers is, die wordt getarget met je zoekwoord. De opties voor zoektypen zijn: breed, aangepast breed, woordgroep of exact. Met brede zoekwoorden wordt een advertentie geactiveerd bij een breed scala aan variaties van die zoekwoorden. Dus ook synoniemen en een andere volgorde van de woorden. Een exact zoekwoord daarentegen houdt in dat alleen die exacte zoekopdracht wordt getarget. Tenminste, dat was voorheen het geval. Met het doorvoeren van een nieuwe soort ‘exact match’ maakt Google het ineens een stuk waziger.
What’s new
Het inzetten van exacte zoekwoorden betekende tot 2017 dat advertenties weergegeven worden aan gebruikers die naar dat exacte zoekwoord zoeken, of sterk gelijkende varianten van dat zoekwoord. Zoals hierboven al genoemd. Sterk gelijkende varianten bestonden in eerste instantie uit: enkel- en meervoudsvormen, spelfouten, afkortingen, vervoegingen, woorden met accenten, of verbuigingen van de woordstam.

Sinds een paar maanden heeft Google een aanpassing aan de exact match doorgevoerd. Onder sterk gelijkende varianten vallen naast het bovengenoemde, nu ook variaties in woordvolgorde en het toevoegen/weglaten/veranderen van functiewoorden. Hierdoor matchen exacte zoekwoorden zelfs met zoekopdrachten als de volgorde van de woorden compleet anders is, of als bepaalde functiewoorden anders zijn. Zie de afbeelding hieronder voor een paar voorbeelden. Zolang Google het ziet als exact genoeg, zullen het zoekwoord en de zoekopdracht worden gematcht. Of we Google hier genoeg op kunnen (en maar 'moeten') vertrouwen is dus de vraag.
Neem zoekopdrachten naar vluchten als voorbeeld; een gebruiker zou kunnen zoeken naar ‘vlucht Madrid naar Amsterdam. Omdat met de nieuwe exact match de woordvolgorde niet hetzelfde hoeft te zijn, zou dit zoekwoord zomaar met een zoekopdracht als vlucht Amsterdam naar Madrid kunnen matchen. Dat is een heel ander verhaal. Nu is dit een simplistisch voorbeeld, maar niet onrealistisch. Google heeft in eerste instantie tenslotte de data nodig van een X aantal zoekopdrachten om deze fout vervolgens niet nog een keer te maken. En zoals hieronder te zien is, wordt deze fout nu inderdaad nog gemaakt. Opvallend is wel om te zien dat Google Flights wel gelijk de goede vluchten matcht aan de zoekopdracht.
Als voordeel noemt Google dat het maken van ellenlange zoekwoordenlijsten met exacte zoekwoord varianten nu verleden tijd is. Ik vraag me dan wel af in hoeverre hier daadwerkelijk veel tijd aan werd besteed door AdWords gebruikers. Door middel van modified brede zoekwoorden, kon er tenslotte al op bepaalde varianten getarget worden.
Best practices
Het nieuwe exact match is in ieder geval een belangrijke verandering en er zijn enkele zaken om rekening mee te houden bij het inzetten van je exacte zoekwoorden. Ik geef je hieronder onze best practices om zo goed mogelijk met de nieuwe exact match om te gaan.

  1. Het gebruik van uitsluitingszoekwoorden is belangrijker dan ooit. Vooruitdenken over irrelevante varianten van zoekwoorden is key, en deze bij voorbaat uitsluiten voorkomt al een grote hoeveel irrelevante zoektermen. 

  2. Loop frequent door zoekwoordrapporten heen om irrelevante termen eruit te vissen.

  3. Het woordgroep zoektype is niet gewijzigd en daarom kan er met dit zoektype uitstekend uitgesloten worden. 

  4. Een manier om bovenop de juiste uitsluitingen te zitten is door de sterk gelijkende varianten in het zoekwoordenrapport te bekijken. Filter hiervoor op zoektype voor zoekterm.

  5. Vergeet niet om je huidige exacte zoekwoorden te reviewen en irrelevante varianten uit te sluiten.

Thanks.

Arno Blokker 
Marketeer
arno@condept.nl

Meer van dit 

SEA Online marketing